Neradi plýtváte jídlem? Pak se hodí znát nejlepší způsoby uchovávání potravin ve spíži i lednici. Přečtěte si, kam uložit ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, maso i trvanlivé potraviny.
Vhodné uskladnění potravin prodlužuje jejich životnost i kvalitu. Tím šetří i vaši peněženku. V případě mouky, těstovin a rýže navíc můžete snadno předejít napadení potravinovými moly, kterých se velmi těžko zbavuje.
Když si šikovně naplánujete uložení jednotlivých potravin, budete mít ve svých zásobách dokonalý přehled a nebudete muset během vaření nic složitě hledat. K uskladnění můžete použít lednici, mrazák, spíž či komoru. Šikovný nábytek do kuchyně nabízí i praktické skříňky nebo poličky.
Mouku, cukr, strouhanku, obiloviny i luštěniny je dobré ihned po příchodu z obchodu přesypat do kvalitních a dobře těsnících nádob ze skla, zdravotně nezávadného plastu, plechu nebo porcelánu s dobře těsnícím uzávěrem. Potraviny vám tak nezačnou vlhnout nebo plesnivět a nedostanou se do nich nezvaní návštěvníci. Dózy pak uložte do kuchyňské skříňky mimo dosah slunečního světla.
Kávová zrna absorbují vlhkost i pachy, což se může projevit na chuti kávy. Kávu proto vždy v originálním balení uložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte ji na chladném, temném a suchém místě.
Pokud často otevíráte balení s čajem, hrozí ztráta vůně i chutě čajových lístků. Čaj proto uchovávejte v neprůhledných dózách.
Veškeré zavařeniny, džemy, marmelády i med patří do chladu, sucha a temna. Nejlépe jim bude ve spíži, komoře nebo suchém sklepě.
Mléko, jogurty, sýry, máslo, smetanu i vajíčka uchovávejte vždy při teplotě od 2 do 8 °C. V chladničce držte tyto výrobky dále od dveří, aby se při častém otevírání lednice nezkazily.
Mléčné výrobky a vejce byste neměli uchovávat v těsné blízkosti aromatických jídel, pokud nechcete, aby absorbovaly jejich pach.
Za těchto podmínek skladování si mléčné výrobky udrží svoji kvalitu v nezměněném stavu přibližně po dobu 2 až 3 týdnů.
Vejce pak vydrží čerstvé až 1 měsíc.
Čerstvé maso vám v lednici vydrží maximálně 3 dny, záleží však na jeho druhu. Nejrychleji se kazí maso s kostí, ryby a mořské plody. Trvanlivost masa ovlivňuje také technika jeho zpracování a okolní teplota.
Maso skladujte při teplotě 2 až 5 °C.
V případě ryb a mořských plodů by teplota ideálně neměla přesáhnout 2 °C.
Syrové maso vždy pečlivě zabalte, a pokud jej nemáte v plánu ihned zpracovávat, zamrazte ho. V mrazicím boxu vám vydrží čerstvé klidně pár měsíců.
Masné výrobky a uzeniny, jako jsou šunky, měkké salámy, špekáčky a párky, vydrží v lednici několik dnů či týdnů. Vždy se řiďte informacemi na etiketě výrobku.
Některé druhy ovoce a zeleniny je důležité skladovat v lednici, jiné je zase třeba nechat dozrát při pokojové teplotě. Ovoce ani zeleninu před uskladněním neumývejte vodou, abyste nenarušili jejich přirozenou ochranu. Naopak je držte v suchém prostředí a dále od prostoru, kde vaříte. Vysoké teploty a vlhkost nedělají čerstvým potravinám dobře.
třešně,
jahody,
hroznové víno,
ředkvičky,
kořenovou zeleninu,
salát,
houby.
banány,
kiwi,
citrusové plody,
avokádo,
rajčata,
okurku,
lilek,
papriky.
cibuli,
česnek,
dýni,
zázvor,
brambory.
Praktický tip, jak uchovat česnek
Chcete vědět, jak uskladnit česnek, aby vydržel co nejdéle? Paličky česneku mají rády chladné a tmavé místo s pravidelnou cirkulací vzduchu. Bez větších problémů však zvládnou i teplotu kolem 20 °C. Další možností uchovávání česneku je jeho sušení, mrazení nebo naložení do extra panenského olivového oleje.
Čerstvé pečivo je nejlepší zkonzumovat nejpozději druhý den po upečení. Pokud jej však budete vhodně skladovat, můžete jeho trvanlivost o něco prodloužit. Vyhněte se igelitovým sáčkům, které nahrávají zapaření pečiva a napadení plísněmi.
Zvolte raději bavlněné či lněné vaky na pečivo, nebo jen čistou bavlněnou utěrku. Takto zabalený chléb, housky či rohlíky poté uložte do chlebníku, případně na jiné prodyšné a tmavé místo.
Pokud jste si koupili příliš mnoho pečiva, které nestihnete do 3 dnů zkonzumovat, můžete ho zamrazit.
Chtělo by to v kuchyni trochu víc úložných prostor? Kdykoli jich můžete pár přidat. Projděte si naši nabídku nábytku a doplňků do kuchyně. Uvidíte, že s lepší organizací vám půjde vaření hned lépe od ruky. S lepší organizací odpadne i množství zbytečně zkaženého jídla.
Nepropásněte nový článek, skvělou akci nebo slevu a přihlaste se k odběru zpravodaje!